Održana 12. konferencija o kvaliteti

U Osijeku je od 17. do 18. ožujka 2011. godine održan 12. međunarodni Simpozij o kvaliteti pod nazivom „Kvalitetom do poslovne izvrsnosti”. Simpozij je organiziralo Hrvatsko društvo menadžera kvalitete pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Osječko-baranjske županije, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske akreditacijske agencije, Hrvatskog zavoda za norme, Grada Osijeka, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Na otvaranju Simpozija i plenarnim izlaganjima u hotelu Osijek bilo je prisutno oko 200 sudionika. U ime Sveučilišta kao pokrovitelja Simpozija sve nazočne je pozdravio prof.dr.sc. Drago Žagar, prorektor za nastavu i studente.

U Zborniku radova nalaze se radovi autora iz devet zemalja: SAD, Rusije, Portugala, Finske, Rumunjske, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Stručnjaci su na Simpoziju prezentirali svoja iskustva i znanja kako „ugraditi“ kvalitetu u poboljšanje poslovanja. Tijekom Simpozija prikazani su znanstveni i stručni radovi iz jedanaest područja sustava upravljanja:
Kvaliteta i konkurentnost
Procesno upravljanje okolišem
Kvaliteta u proizvodnji i građevinarstvu
Procesno upravljanje rizicima
Kvaliteta u obrazovanju
Sustav upravljanja sigurnošću hrane
Kvaliteta u zdravstvu
Kvaliteta i mediji
Kvaliteta u ovlaštenim organizacijama
Kvaliteta u javnom sektoru
Procesno i projektno upravljanje u teoriji i praksi.
U okviru tematske cjeline Kvaliteta i konkurentnost promovirana je ideja Hrvatske nagrade za kvalitetu kao nacionalnog projekta čija je svrha pridonijeti povećanju konkurentske sposobnosti hrvatskog gospodarstva.
Primjena sustava upravljanja kvalitetom, rezultati istraživanja i daljnji razvoj kvalitete u visokoškolskom obrazovanju na osječkom sveučilištu prezentirani su kroz radove u okviru tematske cjeline Kvaliteta u obrazovanju. Radove su prezentirale Marina Holjenko iz Ureda za kvalitetu Sveučilišta (Indikatori kvalitete Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku – prednosti, nedostaci i razvojne mogućnosti, autori doc.dr.sc. Sanja Lončar-Vicković, Marina Holjenko, Dubravka Trampus i doc.dr.sc. Zlata Dolaček-Alduk), mr.sc. Jelena Legčević s Pravnog fakulteta u Osijeku (Kvaliteta visokoškolske nastave, autori mr.sc. Jelena Legčević i mr.sc. Martina Mikrut) i Edita Pinterić s Građevinskog fakulteta Osijek (Organizacija, osiguravanja, praćenje i unaprjeđivanje sustava kvalitete na Građevinskom fakultetu Osijek, autori prof.dr.sc. Damir Markulak, Edita Pinterić i prof.dr.sc. Lidija Tadić).

Uredio |2016-10-04T10:02:03+02:0018.03.2011.|HDMK, Vijesti i događanja|