GEP2024-02-14T13:50:40+01:00

 

18. 1. 2024. u 11.30 sati na Pravnom fakultetu Osijek održano je predavanje izv. prof. dr. sc. Barbare Herceg Pakšić Seksizam i njegova obilježja, u organizaciji osječke podružnice Hrvatskog sociološkog društva, Povjerenstva za rodnu ravnopravnost UNIOS i projekta UNIGEM. Profesorica Herceg Pakšić dala je pregled europske pravne regulative te naglasila povezanost svakodnevnog seksizma kao oblika nasilja nad ženama sa stvaranjem ozračja zastrašivanja i diskriminacije. Također se govorilo o svrsi i načinima suzbijanja seksizma. Hvala profesorici Herceg Pakšić na zanimljivom predavanju i iznimno vrijednom doprinosu edukaciji o temama rodno uvjetovanog nasilja.

28. studenog 2023., u sklopu programa popularizacije znanosti FUZ&ja, u suorganizaciji s Povjerenstvom za rodnu ravnopravnost i projektom UNIGEM, promovirana je znanstvena monografija Gender Differences in Congressional Speeches autorice Dragane Božić Lenard u izdavaštvu Ethics Press Publishing. O knjizi su govorili prof. dr. sc. Marija Omazić s Filozofskog fakulteta u Osijeku, izv. prof. dr. sc. Anita Dremel s Filozofskog fakulteta u Osijeku, dr. sc. Ashnil Murray s Torrens University Australia, prof. dr. sc. David Robinson s Holmes Institute, Australija i autorica doc. dr. sc. Dragana Božić Lenard s Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek. Autorica Dragana Božić Lenard i promotorica Anita Dremel članice se Povjerenstva za rodnu ravnopravnost UNIOS te su prilikom promocije govorile i o temi rodne ravnopravnosti na sveučilištu i provedbi Plana rodne ravnopravnosti te su predstavile aktivnosti u sklopu projekta UNIGEM, koji financira TPO fondacija. Događanje se zbilo u sklopu 16 dana aktivizma te se naglasak stavio na borbu protiv svih oblika nasilja nad ženama.

Predsjednica Povjerenstva za rodnu ravnopravnost UNIOSa, izv. prof. dr. sc. Anita Dremel održala je 30.11.2023. na Filozofskom fakultetu Osijek u sklopu Tjedna karijera predavanje pod nazivom Kako i zašto poticati uključenje žena u informacijsko-komunikacijski sektor? Predavanje je također bilo dijelom 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama, a predstavljene su i aktivnosti koje se odvijaju u sklopu projekta UNIGEM, TPO fondacija, koji podupire uspostavu infrastrukture za rodnu ravnopravnost na sveučilištu te kroz društvenu ulogu sveučilišta doprinosi porastu osviještenosti i borbi protiv nasilja u cijelom društvu. Predavanje je donijelo rezultate kvalitativnog istraživanja u kojem su provedeni intervjui sa ženama koje rade u području IKT i koje su aktivne u organizaciji događanja za poticanje uključenja žena u taj sektor, poput ICT Supergirls, Girls who code itd.”

Ispred osječke podružnice Hrvatskog sociološkog društva, Povjerenstva za rodnu ravnopravnost UNIOS i projekta UNIGEM pozivamo vas na predavanje izv. prof. dr. sc. Barbare Herceg Pakšić Seksizam i njegova obilježja, 18. 1. 2024. u 11.30 sati, Pravni fakultet Osijek, dvorana 2, S. Radića 3, 31000 Osijek

16. 5. 2023. u 12.30 sati na Filozofskom fakultetu Osijek u svečanoj dvorani 60 izv. prof. dr. sc. Anita Dremel s Katedre za sociologiju održala je edukaciju za nastavnike pod nazivom Rodno osjetljiv jezik i komunikacija. Aktivnost se odvila uz potporu projekta UNIGEM te u sklopu rada osječke podružnice Hrvatskog sociološkog društva i sveučilišnog Povjerenstva za rodnu ravnopravnost. Raspravili smo o primjerima i savjetima iz nekoliko različitih dokumenata te izdvojili glavna načela koji se možemo držati u nastojanju da eliminiramo diskriminaciju iz načina na koji koristimo jezik.

Na Filozofskom fakultetu Osijek održana je 22. 3. 2023. promocija knjige Nasilje nad trudnicama u Bosni i Hercegovini. Porodica, zdravstveni sistem i radni odnosi. Uvodnu riječ dala je izv.prof.dr.sc. Anita Dremel, a autor je potom održao sat vremena predavanja o teorijskoj podlozi i empirijskim nalazima svog doktorskog istraživanja koje je objavljeno u ovoj knjizi. Promociji i predavanju nazočili su nastavnici i studenti sa Sveučilišta u Osijeku, koji su započeli zanimljivu i živahnu raspravu te se zainteresirali za vlastiti rad na ovoj važnoj temi, za akademsku zajednicu, kreatore javnih politika, zdravstveni sustav i radno okruženje. Istraživanje je provedeno u okviru projekta UNIGEM, čiju provedbu koordinira TPO fondacija.

Ispred projekta UNIGEM, Povjerenstva za rodnu ravnopravnost Sveučilišta u Osijeku i Hrvatskog sociološkog društva Julijana Mladenovska Tešija održala je 29.3.2023. na Filozofskom fakultetu u Osijeku predavanje pod nazivom Eva: dekonstrukcija i rekonstrukcija antropologije žene, koje je moderirala izv.prof.dr.sc. Anita Dremel. Perspektive teologije i filozofije u feminističkom ključu zainteresirale su kolege i studente. Nakon predavanja pogledali smo dokumentarni film DIVNE

U sklopu aktivnosti Povjerenstva za rodnu ravnopravnost Sveučilišta u Osijeku i projekta UNIGEM održana je edukacija za nastavnike 15.3.2023. u Auli Rektorata UNIOS. Tema edukacije bila je Nesvjesne pristranosti, a održala ju je izv.prof.dr.sc. Anita Dremel. Na edukaciji su bile/i pristune/i neke/i od članica/ova uprave Sveučilišta u Osijeku te koleg(ic)e s fakulteta sastavnica (FAZOS, PTF, MEFOS, FFOS, FOOZOS, FTOR Požega, FERIT…).U srijedu 15.3.2023. u Auli Rektorata predsjednica Povjerenstva za rodnu ravnopravnost izv.prof.dr.sc. Anita Dremel održala je edukaciju za nastavnike pod nazivom Nesvjesne pristranosti u suradnji s projektom UNIGEM

U sklopu projekta UNIGEM na kojem je Sveučilište J. J. Strossmayera projektni partner u saradnji s TPO fondacijom i Univerzitetskim gender resursnim centrom (UNIGeRC) u Sarajevu u razdoblju od 20. 2. do 26.2. 2023. održala se zimska škola „Rod i globalizacija“. Zimska škola ponudila je 30 sati predavanja i 15 sati vježbi. S našeg sveučilišta zimsku školu pohađali su Izabela Jagačić, studentica engleskog jezika i sociologije na Filozofskom fakultetu Osijek i Karlo Rašić, student na Pravnom fakultetu Osijek.

Kontakt podaci

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU Trg Svetog Trojstva 3 31000 Osijek Republika Hrvatska

Telefon: +385 31 224 102

Fax: +385 31 207 015

Web: UNIOS

Najnovije objave